Zgodnie z zaleceniami - przygotowanymi przez Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym - w widocznym miejscu przed wejściem do obiektu oferującego miejsca noclegowe i w jego recepcji powinna być umieszczona informacja o maksymalnej liczbie klientów, którzy mogą jednocześnie przebywać w danej części budynku (liczba pokoi razy dwie osoby). Wprowadzono bezwzględny zakaz przebywania w obiekcie osób niezakwaterowanych.
Przy wejściach, w obszarze recepcji, przy windach, punktach gastronomicznych oraz przy wyjściu z toalet muszą znajdować się dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk dla gości. Z użytkowania gości wyłączono pomieszczenia, takie jak np. wspólne sale telewizyjne, pokoje zabaw dla dzieci, baseny, sauny czy dyskoteki. Ze względów bezpieczeństwa nie można spożywać posiłków w częściach restauracyjnych, natomiast mogą one być wydawane do pokoi.
- Do czasu wejścia w kolejną fazę odmrażania z użytku będą wyłączone wszystkie te pomieszczenia, w których mogą tworzyć się skupiska ludzi i które służą celom rekreacyjnym - powiedział w Programie 1 Polskiego Radia Julian Żelaznowski z Ministerstwa Rozwoju.
Dezynfekcja, sprzątanie, wietrzenie
Ministerstwo Rozwoju zaleca właścicielom obiektów, by po każdym kliencie rutynowo sprzątano pokój i dezynfekowano m.in. oparcia krzeseł, piloty i łazienki (w trakcie wypoczynku sprzątanie pokoi może się odbywać jedynie na życzenie klienta). Ważne jest także wietrzenie. Sprzęt hotelowy udostępniany gościom - rowery, kajaki itp. - powinien być dezynfekowany po każdym użyciu.
Personel sprzątający powinien być wyposażony w jednorazowe maseczki, rękawiczki, a w razie potrzeby jednorazowe fartuchy z długim rękawem. Zgodnie z wytycznymi, odległość między pracownikami powinna wynosić dwa metry. Spotkania i narady wewnętrzne powinny być ograniczone do niezbędnego minimum.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Data emisji: 12.05.2020
Godzina emisji: 10.20
Jedynka/PAP/kk