Sezon na dynie. Okiem dietetyka: są źródłem witamin
Dietetyk Katarzyna Barańska przekonuje, że dynię warto uwzględnić w swoim jadłospisie. - Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ma wiele składników odżywczych, zarówno minerałów, jak i witamin, między innymi witaminy A, C, E, które będą wzmacniały odporność w sezonie jesienno-zimowym - zachwala. Ponadto w dyni jest magnez, wapń, fosfor, selen i cynk.
05:40 4PR dynie 1-10-2020.mp3 Dynia, warzywo bogate w witaminy i mikroelementy, które w kuchni można przyrządzić na wiele sposobów (Cztery pory roku/Jedynka)
Nie należy gardzić też pestkami dyni, które są źródłem magnezu i cynku, ale również kwasów Omega 3, które zbawiennie działają na układ naczyniowo-sercowy.
Nie zapominajmy, że jadalne są również kwiaty i liście z dyni. Można je maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na patelni.
Posłuchaj całej rozmowy, w której przepis na zupę z dyni zdradza nasz redakcyjny kolega Błażej Prośniewski.
#SmakiPolskie 🔸 Skojarzenia z październikiem to oczywiście feeria barw bieszczadzkich buków i dębów 🍁, babie lato...
Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 1 października 2020
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzą: Joanna Racewicz i Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 1.10.2020
Godzina emisji: 10.20
ag