Logo Polskiego Radia
PAP
Sławomir Dolecki 26.01.2022

UOKiK rozpoczyna kontrole cen produktów spożywczych. Inspektorzy odwiedzą największych uczestników rynku

- Monitoring cen żywności związany z obniżką VAT prowadzony jest w odniesieniu do największych przedsiębiorców, mających znaczące udziały w rynku - zapowiedział prezes UOKiK Tomasz Chróstny, uzasadniając, że mali przedsiębiorcy traktują ceny w sieciach handlowych jako punkt odniesienia.

Od 1 lutego, zgodnie z rozwiązaniami Tarczy Antyinflacyjnej, obniżkami stawek VAT do 0 proc. objęte są produkty spożywcze opodatkowane obecnie stawką 5 proc. Są to m.in. mięso i ryby oraz przetwory z nich, produkty mleczarskie, warzywa i owoce, przetwory ze zbóż i wyroby piekarnicze, niektóre napoje czy produkty do żywienia niemowląt oraz dzieci, np. kaszki.

W związku z tym pracownicy Inspekcji Handlowej rozpoczynają w tym tygodniu kontrole, czy przedsiębiorcy odpowiednio obniżyli ceny.

Analiza obejmuje koszyk kilkunastu produktów

Występując przed sejmową podkomisją stałą do spraw przeciwdziałania praktykom monopolistycznym oraz ochrony praw konsumenta prezes UOKiK Tomasz Chróstny wskazał, że monitoring cen jest realizowany przez UOKiK "na dwóch płaszczyznach": monitoringu cen paliw oraz monitoringu cen żywności. Ten drugi rozpoczyna się w tym tygodniu i będzie realizowany w najbliższych tygodniach.

- Monitoringiem i tymi działaniami, związanymi z monitorowaniem cen i angażowaniem samego UOKiK, objęci są najwięksi przedsiębiorcy, mający znaczące udziały w rynku, sieci handlowe, które też mogą dopuszczać się naruszeń zbiorowych interesów konsumentów. Jeżeli chodzi o małych uczestników rynku, np. warzywniaki, to małe podmioty żeby zachować konkurencyjność śledzą ceny, m.in. w sieciach handlowych. Jeżeli będziemy w stanie zapanować nad całym procesem największych uczestników rynku, to na zasadzie benchmarkowania swoich zachowań również ci mniejsi w sposób automatyczny zachowają odpowiedzialność - powiedział Tomasz Chróstny.

Analiza cen UOKiK obejmuje koszyk kilkunastu produktów podstawowych, w tym masło, mleko, chleb, olej, cukier, mąkę, jajka, nabiał, mięso czy warzywa i owoce. Dodatkowo w trakcie rozeznania inspektorzy sprawdzą, czy sprzedawca umieścił przy kasie informację o obowiązującej od lutego do końca lipca obniżce do zera stawki VAT na towary spożywcze.

Kolejnym krokiem mogą być postępowania w sprawie naruszenia zbiorowych interesów konsumentów, za które grozi kara do 10 proc. obrotu. Prezes UOKiK nie wyklucza działań również wobec innych podmiotów.

Kontrola cen paliw po obniżce akcyzy

Drugą płaszczyzną monitoringu, jaką prowadzi UOKiK, jest - według Tomasza Chróstnego - trwająca od 6 grudnia 2021 r. kontrola cen paliw po obniżce akcyzy.

- Tutaj przedstawimy pewne podsumowanie tych działań, które już miały miejsce, komunikatem w piątek. Tak żeby za okres od 6 grudnia do 15 stycznia przedstawić obserwacje z prac Inspekcji Handlowej - poinformował.

Prezes UOKiK pytany był także podczas posiedzenia podkomisji o kontrolę polityki cenowej PGNiG.

- Jeśli chodzi o PGNiG, przyglądamy się mechanizmom cenowym stosownie do naszych kompetencji - powiedział, wskazując, że właściwym organem do kontroli cen dla gospodarstw domowych i odbiorców komunalnych jest prezes Urzędu Regulacji Energetyki.

- Jeżeli chodzi o przedsiębiorców, bardzo mocno analizowaliśmy to zagadnienie, przyglądamy się, czy mechanizm cenowy nie jest nadużywany - mówił, dodając, że UOKiK monitoruje także związane z tym kwestie pomocy publicznej.

PR24.pl, PAP, DoS