Prof. Jan Krzysztof Ludwicki mówił w radiowej Jedynce, że istnieje termin "zdrowa żywność", który nie powinien być używany. Zdaniem gościa Jedynki można mówić o bezpiecznej lub niebezpiecznej żywności oraz o zdrowym żywieniu.
- Żywność produkowana w sposób ekologiczny, bez dodatków, nawozów i pestycydów, wcale nie musi być bezpieczniejsza od żywności otrzymywanej normalnymi sposobami - wyjaśnił ekspert.
Ludwicki zaznaczył, że problem często tkwi w oznaczaniu żywności. Niejednokrotnie okazuje się, że w wędlinie czy konserwie zawartość mięsa jest na poziomie zaledwie 20-30 procent, a konsument nie jest tego świadomy.
- Oznaczenia na produktach są rozwinięte do różnych nazw i symboli chemicznych, które kupującemu nic nie mówią. Są dziesiątki substancji dodawanych do produktów, typu E 627, E 627, ale nie można o nich powiedzieć, że są niebezpieczne. One mają utrwalić wygląd i poprawić smak - podkreślił gość Jedynki.
Dr Paweł Goryński mówił z kolei o problemie nadwagi i otyłości. Gość Jedynki zwrócił uwagę, że ten problem w Polsce cały czas narasta.
- W ostatnim badaniu z 2009 roku nadwaga i otyłość dotyczyła około 50 procent mężczyzn i ponad 30 procent kobiet. Równocześnie dotyka to w dużym stopniu dzieci i to jest poważniejsza sprawa - podkreślił Goryński.
Eksperci udzielili również kilku cennych wskazówek, jak skutecznie walczyć z nadwagą i co jeść, by nie zwiększać drastycznie masy. Goście Jedynki zaznaczyli, że nie da się schudnąć w szybkim tempie, a podstawową zasadą dobrego żywienia są małe ilości jedzenia spożywane często. Ponadto ostatni posiłek powinien być spożywany przynajmniej 3 godziny przed snem, nie w krótszym odstępie czasowym.
"Debata medyczna" na antenie Jedynki w każdą niedzielę tuż po godz. 16.00. Zapraszamy!
mr