IAR
Agnieszka Kamińska
21.05.2014
Na Białorusi podrożało mięso, wieprzowina nawet o 70 procent
Mięso drobiowe jest droższe o około jedną dziesiątą, natomiast wieprzowe kosztuje nawet o 70 procent więcej w porównaniu z kwietniem.
Glow Images/East News
Posłuchaj
-
Relacja Włodzimierza Paca z Mińska (IAR): mięso na Białorusi drożeje
Czytaj także
Na Białorusi mięso drobiowe zdrożało o 10 procent. Za kilogram drobiu trzeba teraz płacić około 25 tysięcy rubli, czyli ponad 7 złotych.
W ostatnich tygodniach znacząco podrożała również wieprzowina. Ceny tego mięsa od kwietnia nie są centralnie regulowane. Według wyliczeń mediów wieprzowina podrożała nawet o 60-70 procent. Za kilogram karkówki na bazarach trzeba zapłacić od 120 do 180 tysięcy rubli, czyli od 35 do 50 złotych. W sklepach jest coraz mniejszy wybór. Białoruskie ministerstwo handlu twierdzi, że mięso na rynku jest, tylko sprzedawcy powinni lepiej je pozyskiwać.
Jako powód kłopotów na rynku wieprzowiny wymienia się eksport do Rosji i afrykański pomór świń. W związku z tą chorobą wykrytą w ubiegłym roku w wielu białoruskich prywatnych gospodarstwach trzoda chlewna została zlikwidowana. Białoruś w ślad za Rosją wstrzymała również import wieprzowiny z Polski i innych krajów europejskich.
IAR/agkm
Informacje o Białorusi: Raport Białoruś, serwis portalu PolskieRadio.pl