Wielogłos na temat kultury, kuchni i tradycyjnej muzyki Sardynii
Druga co wielkości wyspa Morza Śródziemnego przechodziła w ciągu ostatnich trzech tysięcy lat z rąk do rąk: władali nią m.in. Kartagińczycy, Rzymianie, Wandale, Aragończycy, Austriacy i wreszcie Włosi. Mimo to Sardynia zachowała swą kulturową odrębność definiowaną przez relikty starożytnej cywilizacji Nuraghe, unikalny język Sardu oraz archaiczne ludowe śpiewy polifoniczne.
Profesor Gian Maria Faria, Barbara i Piotr Adamczewscy - słynni krytycy i podróżnicy kulinarni - oraz muzykolog Bożena Muszkalska przekonują, że Sardynią nasycić można wszystkie zmysły.
Profesor Gian Maria Faria opowiada o paradoksalnie mało "wyspiarskim", zamkniętym charakterze tradycji sardyńskiej.
Barbara i Piotr Adamczewscy dzielą się przepisami na przysmaki sardyńskiej kuchni pasterskiej.
Najpyszniejsze i najbardziej odrażające tradycyjne dania Sardynii.
Bożena Muszkalska o muzycznym oraz społecznym fenomenie archaicznych śpiewów polifonicznych.