Czwórka
Agnieszka Paciorek
01.08.2011
Dlaczego w lodówce jest światło, a w zamrażalniku nie?
To pewne nieudogodnienie, szczególnie dla nocnych marków. Okazuje się, że wytłumaczenie takiego stanu rzeczy jest banalnie proste.
Glow Images/East News
Posłuchaj
-
Dlaczego w lodówce jest światło, a w zamrażalniku nie?
Czytaj także
W zamrażalniku panuje temperatura od -18 do -25 stopni Celsjusza. W tak niskiej temperaturze żadna standardowa żarówka nie jest w stanie normalnie produkować światła. – Z uwagi na wytwarzanie ciepła przez żarnik, szybko by się spaliła – mówi ekspert.
Co prawda, można by zacząć montować w zamrażalnikach specjalne żarówki, odporne na niską temperaturę, lecz znacznie zwiększyłoby to koszty takich urządzeń.
Zamrażalniki mają ponadto niewielką pojemność i zwykle próbujemy do nich włożyć ile się da. W związku z tym, zamontowane źródło światła zabierałoby trochę tego cennego miejsca.
Na szczęście jest wyjście z sytuacji. Otwarcie drzwi, przy zewnętrznym oświetleniu, zwykle wystarcza do zidentyfikowania i zlokalizowania produktów.
ap
tagi: