Logo Polskiego Radia
IAR
migrator migrator 02.04.2010

Czekoladowy cud świata

Trzydzieści pięć kilogramów białej czekolady posłużyło szwajcarskiemu cukiernikowi do stworzenia repliki Tadż Mahalu - słynnego XVII-wiecznego mauzoleum, znajdującego się w indyjskim mieście Agra.
Czytaj także

Dzieło Szwajcara prezentowane jest z okazji Świąt Wielkanocnych w jednym z hoteli w New Delhi. Mistrz Adelbert Bucher pracował nad ostatecznym kształtem czekoladowego Tadż Mahalu przez trzy dni. Przygotowanie całego projektu zajęło mu miesiąc. Replika mauzoleum została zbudowana na platformie o wymiarach metr na metr. Jak wyjaśnił w Delhi jej twórca, kłopotem był dla niego fakt, że nigdy nie widział oryginalnego grobowca, zbudowanego z białego marmuru i zaliczanego do siedmiu nowożytnych cudów świata. Pomocą służyły mu fotografie oraz mapa Google, dzięki której poznał proporcje tej niezwykłej budowli.

Czekoladowy Tadż Mahal będzie można oglądać do Niedzieli Wielkanocnej. Później zostanie najpewniej zjedzony na imprezie, promującej szwajcarską czekoladę w Indiach. Bucher ostrzega jednak, że w przypadku, gdy temperatura w hotelowym lobby przekroczy 32 stopnie jego dzieło zamieni się w rzekę czekolady. Cukiernik ma w swoim dorobku także czekoladowe miniatury między innymi Wież Dubaju i Błękitnego Meczetu w Stambule.

to, Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)