Logo Polskiego Radia
IAR
Sylwia Mróz 30.09.2010

Włoch pokonał w konkursie 230 osób

32-letni Włoch Antonio Trivento został zwycięzcą tegorocznej edycji mistrzostw w przygotowywaniu pizzy neapolitańskiej.
PizzaPizza (fot. sxc.hu)

W konkursie udział wzięło 230 konkurentów z Włoch i zagranicy, Japonii, Maroka, Tunezji, Hiszpanii i Słowenii W finale dwudniowych zawodów, które odbyły się w nadmorskiej miejscowości Nettuno pod Rzymem, Antonio Trivento z Foggii, gdzie ma lokal o dość niepokojącej nazwie "Il Chirurgo", czyli chirurg, wyprzedził obrońcę tytułu, Giuseppe Cravero z Neapolu.

Puchar za całokształt kariery jury przyznało Antonio Pace, właścicielowi znanej pizzerii "Ciro a Santa Brigida" pod Wezuwiuszem.

Publiczność przyglądająca się zmaganiom konkurentów skonsumowała czternaście tysięcy porcji pizzy i nauczyła się na pamięć piosenki, mówiącej, że ten neapolitański przysmak cenniejszy jest od brylantów.

sm, Marek Lehnert