Logo Polskiego Radia
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 10.12.2014

Skoncentrowane życie w soku z granatów

Zaczął się sezon na granaty - owoce zesłane nam niemal na ratunek. Starożytna medycyna Chin uznawała sok z tego owocu za symbol długowieczności.
Granaty są źródłem witaminy C, E, B i A oraz magnezu, fosforu, potasu, wapnia, krzemu i joduGranaty są źródłem witaminy C, E, B i A oraz magnezu, fosforu, potasu, wapnia, krzemu i joduGlow Images/East News

Granat zawiera bardzo dużo antyutleniaczy, które usuwają wolne rodniki z organizmu. Jest też bogatym źródłem witaminy C, E, B i A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych, takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod.

Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom, proponuje w audycji sałatkę z granatem, ciecierzycą, kolendrą, orzechami laskowymi i winegretem. Opowiada przy tym, jak w łatwy sposób obrać orzechy ze skórki.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agata Wojda (szefowa kuchni restauracji Opasły Tom)
Data emisji: 10.12.2014
Godzina emisji: 11.15

(fbi,iwo)