Logo Polskiego Radia
PAP
Katarzyna Ingram 02.12.2010

Cynamonowa nanotechnologia

Pięknie pachnący cynamon ma szansę zrobić karierę nie tylko w kuchni. Naukowcy twierdzą, że te brązowe pałeczki mogą zastąpić szkodliwe chemikalia, używane przy wytwarzaniu złotych nanocząsteczek.
Cynamonowa nanotechnologiaGlow Images/East News

Niewidoczne gołym okiem nanocząsteczki złota są stosowane m.in. w elektronice oraz diagnozowaniu i leczeniu raka. Jednak ich wytwarzanie wymaga użycia bardzo toksycznych związków chemicznych - dlatego masowa produkcja nanocząsteczek obecnymi metodami byłaby zagrożeniem dla środowiska.

Kierowany przez prof. Kattesha Katti zespół naukowców z University of Missouri opracował jednak metodę, w której udało się wyeliminować niemal wszystkie toksyczne związki. Wystarczy zmieszać sole złota z zawierającym specyficzne związki cynamonem, a powstałą mieszankę - z wodą. Nietoksyczny proces nie wymaga także dostarczania energii elektrycznej.

Jak twierdzi Katti, uwalniane z cynamonu substancje pochodzenia roślinnego mogą wraz z nanocząsteczkami złota znaleźć zastosowanie w leczeniu nowotworów.

(ki)