Logo Polskiego Radia
PAP
Sylwia Mróz 14.08.2011

Gorzka czekolada chroni przed słońcem

Jak się okazuje jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Czekolada gorzka.Czekolada gorzka.Glow Images/East News

Do takich wniosków doszli badacze z kanadyjskiego uniwersytetu Laval. Wkrótce rozpoczną się testy, które mają potwierdzić tę tezę.

>>> Zobacz galerię DZIEŃ NA ZDJĘCIACH <<<

Uniwersytet Laval (prowincja Quebec) rekrutuje obecnie ochotników o jasnej karnacji na codzienną porcję gorzkiej czekolady - około jednej trzeciej tabliczki (30 gram), przez 3 miesiące. Testy już się zaczęły, ale zainteresowani wciąż mają szansę na uczone objadanie się czekoladą.

Przy czym, jak podał dziennik "La Presse", ochronne działanie ma tylko prawdziwa gorzka czekolada, która zawiera przynajmniej 60 procent kakao. Czekolada mleczna nie wchodzi w grę. Jak bowiem twierdzą kanadyjscy badacze, odwołując się do wcześniejszych badań niemieckich i brytyjskich naukowców, ochronną rolę, zwiększającą odporność jasnej skóry na promienie UV, pełnią polifenole, które są eliminowane w procesie produkcji czekolady mlecznej.

Jak podkreślał dziennik, polifenole obecne w gorzkiej czekoladzie mają działanie przeciwutleniające, poprawiają też krążenie krwi. Te właśnie korzystne efekty będą m.in. badać naukowcy z Uniwersytetu Laval.

sm

tagi: Kanada