- To 17. przedstawienie, które robimy wspólnie. W pewnym momencie dostrzegliśmy, że temat diet, odżywiania, kuchni, przepisów jest bardzo istotny. Trwa wielka moda na bezglutenowe jedzenie - przyznaje Paweł Demirski.
Pomysł na powstanie musicalu o odżywianiu wielu osobom wydawał się bardzo zaskakujący. - Gdy Monika Strzępka i Paweł Demirski powiedzieli mi, że zrobią spektakl o diecie, to się roześmiałem, ale mam do nich szacunek. Podoba mi się ich sposób obserwowania świata - przyznaje Dariusz Miłkowski, dyrektor Teatru Muzycznego w Chorzowie.
Posłuchaj innych Trójkowych reportaży >>>
- Kiedyś antybiotyków nie było, dbało się o zdrowie inaczej. Podczas chorób jedzono tłuściej, bo w tłuszczu rozpuszczają się witaminy, a teraz tłuszcz jest demonizowany. Obecnie jem zupełnie inaczej niż uczą w poradnikach, bazuję także na wiedzy naszych babć - mówi Jan Suświłło, autor muzyki do spektaklu "Bierzcie i jedzcie", zwolennik diety tłuszczowej.
Reportaż na moje.polskieradio.pl - słuchaj, kiedy chcesz >>>
- Wciąż źle się czułem. Postanowiłem wyeliminować czasowo produkty roślinne. Przełomowym momentem było dla mnie odstawienie zbóż. Przestałem chorować - podkreśla kompozytor, opowiadając o swojej przygodzie z dietami. Dlaczego wybraną przez siebie uważa za najlepszą?
Zapraszamy do wysłuchania reportażu "W szponach diety” Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej.
Do słuchania "Reportaży" w Trójce zapraszamy od poniedziałku do czwartku o 18.15.
(gs)