Logo Polskiego Radia
PAP
Agnieszka Jaremczak 18.12.2013

Sezon na karpia. Ryba tańsza niż rok temu

Producenci załamują ręce. Hodowla karpia jest na granicy opłacalności. W tym roku za kilogram tej ryby trzeba zapłacić 9 złotych. O 2 złote mniej niż dwa lata temu!
Sezon na karpia. Ryba tańsza niż rok temuApollo777/sxc.hu/cc

Karp to królowa wigilijnych potraw. I właściwie tylko przed Bożym Narodzeniem cieszy się zainteresowaniem domowych kucharzy. A producenci tej ryby mają jedno marzenie: by karp na stałe gościł w menu Polaków. Wtedy jego hodowla byłaby bardziej opłacalna.

Dziś cena hurtowa a także oferowana przez duże sieci handlowe za kilogram tej ryby wynosi 9 złotych - podaje "Gazeta Polska codziennie".
Zdaniem producentów, aby hodowla karpia była opłacalna, powinien on kosztować o 2 złote za kilogram więcej niż wynosi cena obecna, czyli tyle, ile w 2011 roku.

Według Zbigniewa Szczepańskiego, prezesa Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp", w tym roku odłowiono u nas 17 tysięcy ton karpia, czyli o półtora tysięcy ton więcej niż rok temu.

(źródło: TVS/x-news)

Gazeta podaje, że polska ryba zaczęła podbijać podniebienia smakoszy europejskich. W tym roku zagości na stołach w Watykanie, gdzie zostanie zorganizowany obiad dla żołnierzy Gwardii Szwajcarskiej wraz z rodzicami.

PAP/asop