Logo Polskiego Radia
PAP
Anna Wiśniewska 29.07.2014

Produkcja cydru sposobem na zagospodarowanie nadwyżki polskich jabłek

Polska jest największym eksporterem jabłek na świecie, jednak potencjał polskich jabłek nie jest w pełni wykorzystywany - uważają producenci i przetwórcy tych owoców. Alternatywną możliwością zagospodarowania nadwyżek jest produkcja cydru.
Produkcja cydru sposobem na zagospodarowanie nadwyżki polskich jabłekGlowimages.com
Posłuchaj
  • Cydr polskim hitem eksportowym
  • Dlaczego cydr ma w Polsce wielką przyszłość mówi Robert Ogór z firmy Ambra SA /Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
  • Andrzej Pawelec o polskim cydrze (Polskie Radio)
Czytaj także

Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w sezonie 2013/2014 Polska wyprodukowała ponad 3 mln ton jabłek. Najwięcej tych owoców, bo 1 mln 600 tys. ton, zostało wykorzystane do produkcji zagęszczonego soku jabłkowego. Wyeksportowano zaś rekordową ilość jabłek - 980 tys. ton. Pozostała część przeznaczana jest na konsumpcję w kraju i inne przetwórstwo. Jednak spożycie owoców i warzyw w UE i w Polsce spada. W ubiegłym roku statystyczny Polak zjadł ok. 13,5 kg jabłek - o prawie 10 proc. mniej niż rok wcześniej.
Cydr: piwo ma mocnego konkurenta na rynku >>>
Natomiast produkcja jabłek rośnie. W 2010 r. zbiory tych owoców wyniosły 1,9 mln ton, w 2011 - 2,5 mln t, w 2012 - 2,8 mln ton, w 2013 r. - 3,0 mln ton. Tak duża produkcja powoduje, że część owoców nie znajduje nabywców i dlatego trzeba szukać możliwości ich zagospodarowania. W opinii Związku Sadowników RP (ZS RP), Krajowej Rady Winiarstwa (PRW) i Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) dobrym sposobem na wykorzystanie nadwyżek jest produkcja cydru.
Ten sfermentowany alkoholowy napój z jabłek staje się coraz bardziej popularny. Cydr może zwierać do 8 proc. alkoholu, jednak najczęściej spotyka się napój 5-procentowy. Według danych Euromonitor International produkcja cydru w Polsce 2013 r. wyniosła ok. 2 mln litrów.
Skorzystają sadownicy
Szacuje się, że w ciągu następnych 5 lat rynek cydru osiągnie wartość 2,5 proc. piwa, co odpowiada 90 mln litrów. W ten sposób pojawi się możliwość zagospodarowania aż 100 tys. ton nadwyżki produkcyjnej, co z kolei zapewni szansę na ustabilizowanie popytu na jabłka - uważają eksperci. Będzie to przede wszystkim korzyść dla sadowników, gdyż zapewni on im wzrost i stabilizację cen za jabłka.
Obniżka akcyzy
Dynamiczny rozwój produkcji cydru w Polsce był możliwy m.in. dzięki obniżeniu stawki akcyzowej na ten napój. Jest ona niższa niż dla win, przez to cydr jest tańszy dla konsumentów.
Zdaniem Sekretarz Generalnej KUPS Barbary Groele, cydry ponadto dają możliwość wykorzystania potencjału starszych upraw jabłoni oraz odmian mało popularnych. Dodaje, że cydry sprzyjają kształtowaniu się kultury picia słabszych alkoholi.
Dyrektor Biura PRW Elżbieta Pawłowska zauważa, że wzrost produkcji cydrów pozwoli na dywersyfikację polskiego eksportu i stworzenie nowej silnej, rozpoznawalnej na całym świecie polskiej marki, jak to ma miejsce w przypadku wina, które jest wizytówką Francji czy Hiszpanii.

Eksport jabłek niższy niż przed rokiem.

Źródło: TVP/x-news

PAP, awi