Logo Polskiego Radia
Jedynka
Filip Kołodziej 08.08.2015

TTIP - szanse i zagrożenia

Resort rolnictwa od dłuższego czasu zabiega o otwarcie amerykańskiego rynku dla polskich producentów jabłek, drobiu i wołowiny. Jednocześnie od dwóch lat negocjowana jest umowa o wolnym handlu między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi, która ma stworzyć wspólny rynek krajów partnerskich. A to rodzi obawy, że nasze przedsiębiorstwa i nasi producenci rolno-spożywczy przegrają konkurencję z amerykańskimi kolegami.
Posłuchaj
  • TTIP to szansa i zagrożenie. Część tych obaw może być uzasadniona uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. /Karolina Mózgowiec, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/
Czytaj także

Część tych obaw może być uzasadniona uważa  Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Dla niektórych szansa...

- To zależy, o jakich producentach mówimy, bo jeżeli mówimy o przetwórcach żywności, czyli producentach produktów gotowych, to jest to szansa, ponieważ mamy olbrzymi rynek, na którym mamy olbrzymią Polonię, która po pierwsze pamięta smaki polskiej żywności, a po drugie ceni polską żywność. W zetknięciu z tamtym rynkiem żywnościowym, nasze produkty bardzo dobrze wypadają. Więc jest to potężna szansa. Jest to praktycznie porównywalna szansa, do tego jak wchodziliśmy do Unii Europejskiej - tłumaczy.

...a dla innych zagrożenie

- Mamy też drugą część łańcucha żywnościowego, czyli producentów rolnych.  Tu są potężne obawy, czy nie zostaniemy zalani masą relatywnie taniego surowca rolnego, zarówno mięsa, jak i innych surowców - mówi.

- Najważniejszym punktem porozumienia musi być uzgodnienie standardów, zarówno standardów dotyczących bezpieczeństwa, jak i standardów dotyczących jakości. Nie może być ta, że ci, którzy produkują w Stanach Zjednoczonych, będą produkowali na innych standardach, obniżających koszty produkcji. Należy doprowadzić do tego aby to były dwa kompatybilne systemy, inaczej będziemy mieli bardzo duże problemy - podkreśla gość.

W zeszłym roku Polska odnotowała dodatni bilans w handlu ze Stanami Zjednoczonymi. Wynikało to jednak w dużej mierze ze spadku importu makuchów sojowych. ​

Karolina Mózgowiec