Logo Polskiego Radia
IAR
Katarzyna Karaś 03.02.2011

Ceny żywności najwyższe od 20 lat i dalej będą rosły

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki uważa, że wzrost cen żywności na przełomie roku był wynikiem działań spekulacyjnych na rynkach światowych.
Ceny żywności najwyższe od 20 lat i dalej będą rosłyGlow Images/East News

Minister powiedział Radiu Podlasie, że surowce rolne stały się takim samym produktem finansowym, jak surowce energetyczne.

Sawicki ocenia, że o cenach żywności nie decydują rynki lokalne. Jego zdaniem w drugiej połowie roku powinniśmy obserwować spadek cen surowców rolnych, co nie oznacza jednak, że będą spadać ceny żywności.

Minister rolnictwa zaznacza, że trzeba zastanowić się, jak przeciwdziałać spekulacjom na rynku rolnym. Przypomniał, że Komisja Europejska zajęła się bardzo poważnie problemem rosnących cen żywności, jednak dotychczasowe działania okazały się niewystarczające.

Ceny najwyższe od 1990 r.

Ceny żywności na świecie nadal rosną, a w stycznu były najwyższe od ponad 20 lat - wynika z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Żywienia i Rolnictwa (FAO).

Indeks cen żywności wyniósł w ubiegłym miesiącu 231 punktów i wzrósł od grudnia o 3,4 procent. To najwyższy poziom cen - zarówno realnych, jak i nominalnych - od 1990 roku, kiedy FAO zaczęła rejestrować koszty żywności.

Indeks cen zboża wyniósł w styczniu 245 punkty, co oznacza, że wzrósł od grudnia o 3 procent. Styczniowy wzrost cen odzwierciedla podwyższające się ciągle światowe ceny pszenicy i kukurydzy. Indeks cen cukru w ubiegłym miesiącu miał wartość 420 punktów i wzrósł od grudnia o 5,4 procent. Indeks cen mleka podwyższył się od grudnia o 6,2 procent.

Na tym samym poziomie pozostają tylko ceny mięsa. Według FAO, wiąże się to ze spadkiem konsumpcji, spowodowanej przez głośne przypadki zatrucia mięsa dioksynami, wykryte w Niemczech.

IAR,kk