Logo Polskiego Radia
IAR
Artur Jaryczewski 02.09.2013

Rosyjskie embargo na polskie mięso? "To byłby duży problem"

To byłby cios - mówią przedstawiciele branży mięsnej o rosyjskich groźbach nałożenia embarga na polskie produkty. Chodzi głównie o mięso i produkty mleczarskie.
Rosyjskie embargo na polskie mięso? To byłby duży problemGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Prezes związku Polskie Mięso Witold Choiński o groźbie rosyjskiego embarga
Czytaj także

Prezes związku Polskie Mięso Witold Choiński mówi, że embargo byłoby poważnym ciosem dla polskich producentów. - To oczywiście duży problem. Rosja w ostatnich trzech latach stała się jednym z wiodących rynków zbytu polskiego mięsa. Ten kraj stał się trzecim, czy czwartym odbiorcą naszego mięsa w tym regionie świata - mówi przedstawiciel branży.


Dyrektor biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus Tadeusz Blicharski mówi, że być może Rosjanie zaczynają bardziej chronić swój rynek. - Jest tam kilka bardzo silnych podmiotów produkujących wieprzowinę. Im jest na rękę każde embargo i wstrzymanie importu - mówi ekspert.


W zeszłym tygodniu rosyjska służba sanitarna zatrzymała w obwodzie kaliningradzkim 12 ton serów pochodzących z Polski. Powodem było podejrzenie sfałszowania etykiet. Wcześniej rosyjskie służby miały zastrzeżenia do mięsa i owoców pochodzących z Polski.


W 2011 wyeksportowaliśmy do Rosji 10 tysięcy ton mięsa, w 2012 było to już prawie 17 tysięcy ton. Eksperci szacują, że w tym roku eksport się jeszcze podwoi.

IAR/MP