Logo Polskiego Radia
IAR
Artur Jaryczewski 19.02.2012

Zima trwa w najlepsze, a żniwa już w pełni

Mimo że to druga połowa lutego, na Zalewie Wiślanym i Mazurskich Jeziorach trwają żniwa. Na zamarzniętą taflę zalewu mogły wjechać kombajny do zbioru trzciny strzechowej.
Zima trwa w najlepsze, a żniwa już w pełniGlow Images/East News

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

Tegoroczne zbiory będą dobre, choć sporo trzciny zniszczyła tzw. cofka na Żuławach. Trzcinę zbierają także rolnicy na Mazurach, między innymi w okolicach Ełku.

Trzcinowe żniwa rozpoczynają się zazwyczaj w grudniu, ale w tym roku opóźniła je pogoda i dlatego potrwają do marca. Po latach, trzcina wróciła do łask. Pokrywa się nią dachy domów mieszkalnych, zajazdów i budynków w skansenach. Ten ekologiczny surowiec jest eksportowany do wielu krajów. Trzcinę doceniają między innymi Holendrzy i Niemcy.

IAR, aj