Logo Polskiego Radia
PolskieRadio 24
Jakub Wacławski 14.06.2016

Ekologiczna żywność – co to takiego?

Czy wiemy co jemy? Czasami tak, czasami nie. Ale wiele osób wie na pewno, że chciałoby jadać zdrowo. Czy zawsze oznacza to jadać ekologicznie? O tym w Polskim Radiu 24 mówił Artur Siedlarek, dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych.
Posłuchaj
  • 14.06.16 Artur Siedlarek: „Przedsiębiorcy próbują określać swoje produkty rolnictwa ekologicznego jako zdrowsze niż inne produkty żywnościowe. To nadużycie (…)”.

Jak wyjaśniał gość Polskiego Radia 24, produkty ekologiczne to te, które powstały metodą ekologiczną. Nie oznacza to, że są one zdrowsze niż inne produkty żywnościowe legalnie dostępne na rynku – dodał.

– Przedsiębiorcy próbują określać swoje produkty rolnictwa ekologicznego jako zdrowsze niż inne produkty żywnościowe. To nadużycie. W ramach ekologicznego systemu w ogóle nie odnosimy się do walorów zdrowotnych produktu. Żywność ekologiczna jest jedynie bardziej przyjazna środowisku niż generalnie rolnictwo jako takie – powiedział Artur Siedlarek.

Więcej o żywności i rolnictwie ekologicznym w całej audycji.

Z Arturem Siedlarkiem rozmawiał Jakub Kukla.

Polskie Radio 24/dds

 

tagi: