Trójka
Izabela Woroniecka-Cieślak
22.01.2015
Morelowo-szałwiowa konfitura do mięs
Indyjski chutney morelowo-szałwiowy doskonale pasuje do białego mięsa i wieprzowiny. Jest bardzo odświeżający i aromatyczny.
Chytney to gęsty sos z owoców i warzyw używany w kuchni indyjskiej. Po pasteryzacji można przechowywać go w słoikuGlow Images/East News
Posłuchaj
-
Morelowo-szałwiowa konfitura do mięs (A nuż widelec/Trójka)
Czytaj także
Do wykonania pysznego indyjskiego sosu potrzebne są:
- masło i olej (po 2 łyżki)
- 2 średnie cebule
- pół szklanki octu jabłkowego
- 400 gramów suszonych moreli
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 gałązki szałwii.
O tym, jak te wszystkie składniki zamienić w morelowo-szałwiową konfiturę do mięs, opowiada słuchaczom Trójki Rafał Hreczaniuk, szef kuchni restauracji Tamka 43.
Podczas audycji Katarzyna Pruchnicka zdradza też pomysł na łatwy do przygotowania i nietuzinkowy prezent kulinarny, czyli… muffinową mieszankę.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Rafał Hreczaniuk (szef kuchni restauracji Tamka 43)
Data emisji: 22.01.2015
Godzina emisji: 11.15
(iwo, ei)