Logo Polskiego Radia
Trójka
Izabela Woroniecka-Cieślak 25.03.2015

Przepis na makaron z borowikami i krewetkami

Borowiki, krewetki, natka pietruszki, makaron pappardelle... Brzmi pysznie? Bo jest pyszne!
Katarzyna Pruchnicka gotuje makaron z borowikami i krewetkamiKatarzyna Pruchnicka gotuje makaron z borowikami i krewetkamiMarek Korlak

Składniki:

  • makaron  pappardelle
  • 120 g borowików (mrożone)
  • 12 krewetek królewskich, koniecznie surowe, czyli szare, nie różowe (świeże lub mrożone)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej roślinny i trochę masła
  • pieprz świeżo mielony i sól
  • pęczek natki pietruszki, najlepiej polskiej
  • 250 ml smietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Borowiki rozmrażamy, wrzucamy na patelnię z olejem i odrobinę masła dla smaku. Chwilę smażymy. Ważne jest, żeby odparować z nich wodę.

Jak są już złote, zdejmujemy je z patelni. Patelni nie myjemy i układamy na niej krewetki z czosnkiem. Lekko je przysmażamy - krewetek nie wolno za długo gotować, nie można też spalić czosnku. Zdejmujemy. Gorącą patenię zalewamy śmietanką. Dzięki temu pełen umami smak grzybów i lekko słodki smak krewetek wejdzie do sosu (deglasacja). Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy grzyby, krewetki, poszatkowaną natkę pietruszki i mieszamy z makaronem.

Smacznego!