Logo Polskiego Radia
Trójka
Emilia Iwanicka 01.10.2015

Sekret dobrego steku? Kolor i marmurkowanie

- Im ciemniejsze mięso, tym lepsze - podpowiada ekspert kuchni amerykańskiej Krzysztof Jabłoński.
Posłuchaj
  • Krzysztof Jabłoński podpowiada, jak przygotować smakowity stek (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

Żeby stek był wyśmienity, trzeba dobrze wybrać mięso. - Im mięsień pracuje mniej, tym jest łagodniejszy i ma mniej smaku. Na przykład polędwica wcale nie pracuje, dlatego jest trochę bezsmakowa. Dużo więcej smaku ma stek z antrykotu - mówił w Trójce Krzysztof Jabłoński.

Stek powinien mieć około 2,5 cm grubości i tzw. marmurkowanie. - To wygląda na tłuste przerosty, ale pamiętajmy, że wszystko się wytopi i będzie smakowite - dodał gość Trójki.

Ekspert podpowiedział też m.in. jakich ziół używać do przyprawienia steków i jak uniknąć najczęstszych błędów w przygotowywaniu tej potrawy.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Krzysztof Jabłoński (z restauracji amerykańskiej Boys meat girls)
Data emisji: 1.10.2015
Godzina emisji: 11.15

ei/fbi