- Czym innym jest używanie słów, a czym innym ich badanie. Nie trzeba być językoznawcą, żeby wiedzieć, że jakieś słowo jest nieodpowiednie i nie należy go używać - dodała Katarzyna Kłosińska.
W Międzynarodowym Dniu Języka Ojczystego o badaniu języka polskiego i ciekawostkach z tym związanych opowiadała najmłodszym słuchaczom autorka książki "Na tropie słów". Katarzyna Kłosińska mówiła przy tym o rzeczach, które i dorosłych mogą zaciekawić.
Od czego pochodzą nazwy miesięcy i dni tygodnia? Dlaczego językoznawstwo jest podobne do matematyki? Nazwa którego koloru ma najbardziej zaskakujące pochodzenie? Zapraszamy do wysłuchania audycji.
Więcej ciekawostek i porad językowych na kanale moje.polskieradio.pl - "Zabawy z językiem" i na podstronie audycji "Co w mowie piszczy".
Książka dr hab. Katarzyny Kłosińskiej pt. "Co w mowie piszczy?" dostępna jest w internetowym sklepie Polskiego Radia >>>
W audycji podglądaliśmy też gniazdo puchacza, a Kucharz Nieduży przygotował wegetariańską wersję fasolki po bretońsku. Przepis znaleźć można poniżej.
***
Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Magdalena Karczewska
Goście: dr hab. Katarzyna Kłosińska (językoznawca)
Data emisji: 24.01.2016
Godzina emisji: 7.05
ei/kul
--------------------------------------------------------------------------------
Szybka fasolka po bretońsku-wersja wegetariańska
Potrzebuję:
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona cebula
Ostra papryczka
1-2 ząbki czosnku
Ok. szklanki pasaty (przecieru pomidorowego)
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka brązowego cukru
sól
(fot. M. Karczewska)
Kucharz Nieduży:
• umyć warzywa
• obrać cebulę i pokroić w kostkę
• otworzyć fasolkę i odlać zalewę
• obrać czosnek
• pokroić ostrą paprykę (UWAGA! Po kontakcie z papryczką koniecznie umyj ręce mydłem lub rób to w rękawiczkach)
• kiedy Kucharz Duży skarmelizuje cebulę dodać do potrawy gotującej się na wolnym ogniu przecier pomidorowy
(fot. M. Karczewska)
Kucharz Duży:
• poddusić cebulę z papryczką
• kiedy cebula lekko się zeszkli - skarmelizować ją: zwiększyć ogień i wsypać cukier, cały czas mieszać dopóki cukier nie zacznie się topić i brązowieć. Uwaga nie przypalić cebuli!
• ostrym nożem obkroić awokado i wyjąć pestkę
• do tego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
• dodać fasolkę
• na koniec wydłubując łyżeczką ze skórki dodać awokado
• Kiedy się zagotuje potrawa jest gotowa!