Czym jest bałak? - Gdy przyjeżdżają do nas, do Muzeum Lwowa i Kresów Południowo Wschodnich, goście, to pokazuję im wyposażenie kuchni mówiąc, że polska przedwojenna kuchnia była jedną z najpiękniejszych, najsmaczniejszych, najbardziej różnorodnych kuchni świata ponieważ wpływ na nią miały wszystkie narodowości, które u nas zamieszkiwały: Tatarzy, Ormianie, Żydzi, Rusini. To samo jest z bałakiem - podkreśliła w audycji "Świat Kresów" Joanna Aleksandra Biniszewska.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której można posłuchać przykładów bałaku z książki Stanisława Domagalskiego "Bałak Lwowski. Mowa przedwojennego Lwowa".
***
Tytuł audycji: Świat Kresów
Prowadzi: Krzysztof Renik
Gość: Joanna Aleksandra Biniszewska (szefowa Muzeum Lwowa i Kresów Południowo Wschodnich w Kuklówce Radziejowickiej)
Data emisji: 3.03.2018
Godzina emisji: 18.12
kk