Logo Polskiego Radia
Jedynka
Tomasz Owsiński 12.07.2013

Kwaśne i czerwone, a dobre na wszystko!

Małogorzata Różańska z Poradni Dietetycznej Foodarea powiedziała, że wiśnie sprzyjają regeneracji sił, a także są źródłem cennych związków, które mają wpływ na nasze zdrowie.
WisniaWisniawikipedia/Tomasz Sienicki
Posłuchaj
  • O właściwościach odżywczych wiśni z dietetyczką Małgorzatą Różańską rozmawia Anna Popek (Smaki zdrowia/Jedynka)
Czytaj także

- Zawierają antocyjany, a związki te obniżają stężenie kwasu moczowego i kreatyniny we krwi. Dlatego wiśnie są zalecane chorym na dnę moczanową. Antocyjany wspomagają także regenerację mięśni, a więc powinny jeść je osoby, które intensywnie ćwiczą - dodała.

Gość audycji "Smaki zdrowia" powiedział, że wiśnie są bogate w witaminy z grupy B oraz że zawierają melatoninę, która naturalnie reguluje rytm dobowy organizmu i przeciwdziała bezsenności.

Według dietetyk owoce te powinny pokochać osoby, które się odchudzają, bo są bardzo niskokaloryczne i mają dużo pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego w wodzie. - To on pęcznieje w naszym żołądku dając uczucie sytości. Pektyny obniżają także cholesterol we krwi i regulują cukier - powiedziała.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę około godz. 13.40; tuż po "Matysiakach" !

Anna
Anna Popek w studiu radiowej Jedynki

to