Logo Polskiego Radia
Trójka
Dominika Michalak 28.02.2011

Deser z szampanem

Jesteśmyl z wizytą we francuskiej Szampanii. Będąc w regionie nie sposób nie spróbować trunku, z którego słynie kraina. A on świetnie smakuje w towarzystwie słodyczy.
Deser z szampanemGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Kulisy Kulinarnej Akademii 28 lutego 2011


Dzisiaj będziemy przyrządzać szampański deser. W tym celu należy kupić lub zrobić sorbety o smaku pomarańczowo – cytrynowym.

Aby wykonać je samemu musimy najpierw przygotować specjalny syrop. Litr wody dosładzamy 900 gramami cukru. Potrzebne jest też pół butelki szampana, albo dobrej jakości wina musującego oraz sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Do tego dodajemy garść wysuszonych borówek lub innych suszonych owoców.

Całość zalewamy niewielką ilością szampańskiej brendy. Takie sorbety podajemy w towarzystwie magdalenek.

Do przyrządzenia magdalenek polecamy foremki silikonowe. Musimy mieć cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, sól, masło i skórkę dwóch pomarańczy.

Sorbety, magdalenki, a do tego kieliszek wyśmienitego, strzelającego pod górę szampana. Życzymy smacznego!

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

(dmc)