Polskie Radio

Europa od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2014 17:26
Komisja Europejska sprawdza brytyjski system oznakowania żywności.
Audio
Europa od kuchni

Komisja Europejska rozpoczęła procedurę sprawdzania brytyjskiego systemu oznakowania żywności. Jest to tzw. system świateł drogowych, gdzie kolorem czerwony oznaczono produkty zawierające dużo tłuszczu, dużo cukru lub soli, a więc są najmniej korzystne dla zdrowia. Kolorem pomarańczowym oznaczono produkty neutralne, a kolorem zielonym te, które mają najmniej tłuszczu, cukru, soli i są najzdrowsze. System okazał się bardzo niekorzystny przede wszystkim dla włoskich eksporterów. Brytyjczycy nie konsultowali jego wprowadzenia z Brukselą, natomiast Włosi uznali ten krok za godzący w ich interesy i dlatego zapowiedzieli walkę z tym systemem oznakowania podczas zbliżającej się prezydencji Włoch w Unii Europejskiej.

Zobacz więcej na temat: Euranet Plus Trójka