Mieszkańcy Unii Europejskiej wyrzucają rocznie około 100 milionów ton żywności. Zgodnie z raportem ONZ 870 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu. Polska znajduje się na piątej pozycji wśród państw Unii Europejskiej marnujących najwięcej jedzenia. 39 procent Polaków przyznaje sie do wyrzucania jedzenia. Czy można nad tym zapanować? Czy Unia Europejska potrafi ograniczyć marnotrawstwo żywności? W czołówce unijnych państw, w których marnuje się najwięcej żywności jest Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Holandia. Posłowie Parlamentu Europejskiego zastanawiali się już nad podjęciem działań, które miałyby zapobiegać coraz większemu marnotrawieniu żywności w Unii Europejskiej. Konkretne działania w tej sprawie chcą podjąć Niemcy, którzy chcą ograniczyć wyrzucanie żywności o połowę do 2020 roku. Komisja Europejska prowadzi obecnie kampanię informacyjną uświadamiającą konsumentom konieczność przemyślanych zakupów i racjonalnego gospodarowanie zasobami żywnościowymi w gospodarstwach domowych, aby ograniczyć marnotrawstwo żywności w całej Unii.