Karpie żyją w stawach i wodach wolno płynących. Ale większość karpi na rynku pochodzi z hodowli. Najbardziej ceniony jest karp królewski. Ma mięso w lekko różowym odcieniu i niewiele łusek.
Przygotowanie klasycznego karpia na wigilijną kolację jest dość proste. Potrzebne jest, prócz ryby oczywiście, jajko, mąka do panierowania i masło lub olej do smażenia.
Karp może być jednak serwowany na wiele sposobów: duszony z warzywami, w galarecie, po żydowsku, ale też gotowany, serwowany z pieczarkami, szpinakiem i żółtym serem.
Drugim królem wigilijnej wieczerzy jest śledź.
To tłuste ryby, bogate w kwasy omega-3. Zawierają witaminy E, D, i B, a także fosfor, wapń, selen i żelazo. W sklepach dominują śledzie z Atlantyku, gdzie żyją w zdrowym, pozbawionym toksycznych dioksyn, środowisku.
Na wigilijnym stole zwykle są klasyczne śledzie w oleju z cebulką, śledzie w śmietanie, ale też śledź po żydowsku, w cytrusowej marynacie, z żurawiną, koperkiem, w pikantnej salsie, po sułtańsku i wiele, wiele innych…