Polskie Radio

Eureka 2 kwietnia godz. 19:07

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2020 19:07
Nowa EUREKA – MAGAZYN KULTURALNO-NAUKOWY, to więcej niż audycja radiowa, to prawdziwy uniwersytet dla każdego.
Audio
Tytuł Eureka 2020/04/02 19:00
Prowadzący Wolski Artur
Opis

2 kwietnia 2020 czwartek EUREKA - autor: Artur Wolski Woda i jej życiodajna siła Znaczenie nawodnienia organizmu w czasie pandemii koronawirusa 22 marca obchodziliśmy Światowy Dzień Wody. Woda jest głównym składnikiem organizmu. W ciele dorosłego mężczyzny znajduje się około 60% wody, w ciele dorosłej kobiety około 50-55%. W organizmie spełnia ona wiele ważnych biologicznie i fizjologicznie funkcji. Jest materiałem budulcowym a także doskonałym rozpuszczalnikiem dla wielu składników. Jest potrzebna do prawidłowego przebiegu procesu trawienia: umożliwia formowanie kęsów pożywienia, przesuwanie treści pokarmowej w przewodzie pokarmowym, wspomaga właściwe działanie enzymów trawiennych i wchłanianie składników odżywczych. Bierze udział w procesie regulacji temperatury ciała, ułatwiając rozprowadzanie i oddawanie ciepła. Niewielkie ilości wody zawarte w śluzie pełnią funkcję zabezpieczającą i zwilżającą, m.in. umożliwiając właściwą ruchliwość stawów, chroniąc narządy wewnętrzne, mózg czy gałkę oczną. Organizm nie może magazynować większej ilości wody, dlatego też musi być ona stale mu dostarczana. Niedostateczna podaż płynów szybko może doprowadzić do odwodnienia, które jest przyczyną poważnych zaburzeń stanu zdrowia. To staje się szczególnie niebezpieczne, zwłaszcza u osób starszych, gdyż odwodnienie osłabia organizm, co ułatwia zakażenie np. koronawirusem. Człowiek powinien dziennie spożywać od 2 do 3 litrów wody w postaci pokarmów i napojów. W codziennej działalności ludzie wykorzystują przede wszystkim wody słodkie: opadowe, powierzchniowe i podziemne. W gospodarstwach domowych zużywa się średnio 200-300 litrów wody dziennie na osobę, do kąpieli, prania i mycia naczyń. Rolnictwo zużywa 87% całej konsumowanej wody i np. od 32 000 do 36 000 litrów wody potrzeba do wyprodukowania 100 kg dojrzałego ziarna zboża a w przemyśle około 100 tys. litrów wody zużywa się do wyprodukowania 100 kg papieru. W Eurece po godz. 19 o wodzie jako podstawie życia i wszelkich procesów zachodzących w organizmach człowieka oraz zwierząt a także o znaczeniu wody dla rolnictwa i o nowych odmianach roślin, które rosną i owocują nawet na pustyni opowie: dr n. rolniczych Michał Krysiak- autor prac pop-naukowych dot. bioróżnorodności a dr socjologii Izabella Anuszewska wyjaśni czy posiadanie źródeł wody to gwarancja społecznego prestiżu i władzy nad innymi ludźmi. A o znaczeniu wody, tej dostarczanej z zewnątrz do organizmu jak i tej metabolicznej wytwarzanej przez organizm w celu utrzymania: homeostazy, poprawy odporności na zakażenia bakteryjne oraz wirusowe a także i na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, opowie lekarz, prof. Józef Haczyński- internista i seksuolog. Zaprasza Artur Wolski

Goście Józef Haczyński, Marcin Krysiak, Izabella Anuszewska, Marcin Krysiak, Izabella Anuszewska
Playlista
Tagi