Na te i na wiele innych pytań będziemy szukać odpowiedzi siedząc przy naszym świątecznym, Jedynkowym stole. A z nami będę: etnografka Małgorzata Jasztołt, szef kuchni Bogdan Gałązka, Małgorzata Kozakiewicz z działu promocji przy Ambasadzie Hiszpanii, restaurator, reżyser David Gamtsemlidze, szefowa kuchni i promotorka kuchni wegetariańskiej Dominika Targosz oraz dziennikarka kulinarna, specjalizująca się w historii kuchni polskiej Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux.
Żurek, czyli tradycyjna polska zupa
Żurek to tradycyjna polska zupa serwowana w czasie świąt Wielkiej Nocy. Przepis na żurek jest bardzo prosty - zacząć należy od przygotowania zakwasu. Niemal w całej Polsce to świąteczna zupa, ale ma różne odmiany. Żur i barszcz biały to nie jest to samo.
W rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 roku żur zajął drugą pozycję, zaraz za tonkotsu ramen. - Nie zaskakuje mnie ten wynik - przyznał w Czwórce Filip Niewiatowski, zastępca szefa kuchni w restauracji Nuta. - Spodziewałem się, że żurek może zostać pokonany jedynie przez tę japońską zupę, która popularna jest już na całym świecie i można ją zjeść w każdym większym mieście. Ja jednak zostaję przy polskich smakach - dla mnie to żur wygrywa ten pojedynek.
Czytaj także:
***
Na audycję specjalną w Poniedziałek Wielkanocny (1.04) w godz. 12.00-14.00 zapraszają Martyna Podolska i Tomasz Prange-Barczyński.
DS/ans