Polskie Radio

Jak kisić warzywa? Wyjaśniliśmy krok po kroku

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2025 12:35
W polskiej kuchni najpopularniejsze kiszone warzywa to przede wszystkim ogórki i kapusta. Na szczęście do dyspozycji mamy znacznie więcej możliwości. Kisić możemy niemal wszystkie ulubione warzywa, takie jak: kiszona cukinia, kalafior, rzodkiewki, marchew, pomidory kiszone i kiszona papryka czy bób. Do kiszenia nadają się nawet wybrane owoce: cytryny, śliwki, jabłka, które w wersji kiszonej nabierają zupełnie nowego smaku i aromatu.
Jak kisić warzywa i owoce?
Jak kisić warzywa i owoce?Foto: Tatevosian Yana/shutterstock

W audycji porozmawialiśmy o wartościach odżywczych kiszonek, a naszym gościem była Katarzyna Gubała.

Poza tym w "Czterech porach roku":

- Komunikacja pomiędzy lekarzem a pacjentem to jeden z najważniejszych elementów, który ma wpływ na proces stawiania diagnozy, leczenia, rehabilitacji oraz czynności pielęgnacyjnych. Wyniki wielu badań wskazują, że efektywna komunikacja z pacjentem wiąże się z lepszymi wskaźnikami tempa powrotu do zdrowia oraz zapobiegania nawrotom choroby. Lekarz, który potrafi skutecznie komunikować się ze swoim pacjentem, sprawia, że odczuwa on mniejsze napięcie emocjonalne i ma większe zaufanie do pracowników szpitala, bądź przychodni medycznej, wykazuje większą aktywność w trakcie terapii. Dodatkowo lekarz uzyskuje od pacjenta dokładniejsze dane, co pozwala mu szybciej rozpoznać chorobę.

Gość: Antonina Doroszewska, kierownik Studium Komunikacji Medycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

- Konkursy "Kto to, co to".

- Lektura w Jedynce: Od 10 do 21 lutego Helen Fielding "Bridget Jones. Szalejąc za facetem". Wydawnictwo Zysk i S-ka. Audiobook.

Zobacz także:

***

Na "Cztery pory roku" w środę (12.02) w godz. 9.00-12.00 zaprosiła Agnieszka Kunikowska.

DS