Po zimie czas zregenerować organizm i dostarczyć mu witamin, które daje natura. W sklepach pojawiają się już pierwsze młode warzywa. I jak co roku zaczynają budzić wątpliwości, czy są zdrowe.
Specjaliści zdrowego żywienia ostrzegają, że mimo pięknego wyglądu i świeżego smaku, nowalijki zawierają wiele substancji chemicznych, które wspomagają ich wzrost oraz w sztuczny sposób pielęgnują i wzmacniają ich wygląd. Co w takim razie możemy dać dziecku do jedzenia, gdy wszystko co jest w sklepie, wyhodowano w szklarni? Jakie produkty są bezpieczne, a jakich lepiej unikać? Czy hodowane w sztucznych warunkach warzywa, mogą mieć jakąkolwiek wartość odżywczą? Czy warto je jeść? O tym będziemy dziś rozmawiać w Strefie Rodzica. Zapraszamy tuż po 21:00.
Goście:
Magdalena Czyrynda-Koleda - specjalista ds. żywienia człowieka, dietetyk, Dietosfera
dr Łukasz Durajski - lekarz pediatra, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
Joanna Żuchlińska - Biobazar
Zachęcamy do kontaktu na naszym funpage'u: www.facebook.com/polskieradiodzieciom oraz pod numerem telefonu: 22 645 20 55.