Polskie Radio Dzieciom

Jak „działa” chleb?

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2016 08:00
Dawniej wierzono, że chleb - symbol gościnności i płodności daje zdrowie, dostatek, szczęście i spokojne życie. Myszka Fela postanowiła więc sprawdzić jak to działa.
Audio
Jak działa chleb?

Droga od płaskich prymitywnych chlebków do obecnych wspaniałych wyrośniętych bochenków czy nieziemsko pachnących bułeczek była bardzo długa. Dziś dowiemy się co o to jest zakwas, jak go się robi, czy ma on coś wspólnego z fermentacją i czy łatwo jest upiec samodzielnie chleb w domu?

Pan Tomasz Szymczak, główny technolog Piekarni-Cukierni Grzybki podpowie nam również, jak uniknąć zakalca – czy wystarczy przykładem dawnych gospodyń cmokać i mlaskać podczas pieczenia? A czy wiecie, kto wymyśla przepisy na nowe rodzaje chleba i dlaczego chleb razowy jest zdrowszy od pszennego?


Zapraszamy na audycję "Jak to działa" w każdą sobotę w godzinach 11:00 - 12:00, a szczególnie w sobotę, 22 października.

Zaprasza Ewa Gorzelak i Myszka Fela.

Zobacz także