Szpinak to pyszne zielone warzywo, które jest prawdziwa bombą wartości odżywczych.
Czy wiecie, że:
- szpinak pochodzi z Azji, a dokładniej z jej terenów środkowo-zachodnich
- do Europy sprowadzili go w średniowieczu Arabowie którzy przywieźli szpinak do Hiszpanii
- Katarzyna Medycejska, królowa Francji, tak uwielbiała szpinak, że na jej dworze podawano go do każdego posiłku
- w Polsce szpinak był uprawiany od końca XVII w.
- szpinak wspomaga pamięć i koncentrację a także dobrze wpływa na wzrok
- nie powinno go zabraknąć w diecie przyszłych mam – zawiera dużo kwasu foliowego
- rocznie produkuje się ponad 8 milionów szpinaku, w znakomitej większości w Chinach, Japonii, Korei i Pakistanie
Szpinak istną skarbnicą witamin - zawiera witaminy K, C i E oraz witaminy z grupy B - a także m.in. sole mineralne, błonnik i antyoksydanty.
Wykazuje on również właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Zawartość magnezu sprawia, że zaleca się go osobom zestresowanym.
Szpinak można spożywać w sałatkach, w dodatkach do dań, a także jako zupę – wszystko zależy od naszej pomysłowości.
Jedzmy szpinak!