Polskie Radio Dzieciom

Szczypta smaku

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2016 17:00
Dzisiejszy Podwieczorek nabierze szczególnego aromatu - porozmawiamy o przyprawach!
Audio
  • Podwieczorek z Filipem i Leopoldem 9 września godz. 18:03
Dzięki przyprawom mięso może zyskać nie tylko smak, ale i wyjątkowy aromat
Dzięki przyprawom mięso może zyskać nie tylko smak, ale i wyjątkowy aromat Foto: Pixabay/babawawa
Gdy się śmiejemy, w ciele pojawiają się podobne zmiany jak podczas wysiłku fizycznego – serce bije szybciej, poprawia się ukrwienie ciała, zwłaszcza mięśni klatki piersiowej i twarzy, człowiek głębiej oddycha, co wpływa na lepsze dotlenienie mózgu i całego organizmu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/Smiech-jest-zdrowy-dotlenia-relaksuje-usuwa-stres-i-redukuje-bol_37492.htmlWieża Eiifla,

Kiedy Vasco da Gama wrócił do Lizbony z wyprawy do Indii w 1499 r. nie przywiózł ze sobą złota, klejnotów czy innych skarbów, ale mnóstwo przypraw. Dawniej były one jednak niesamowicie drogie, ponieważ nie można ich było kupić. Nawet obecnie niektóre przyprawy nadal są bardzo kosztowne

Dziś razem z Filipem i Lepoldem dowiemy się czym są przyprawy? Kto je wymyślił i skąd się wzięły na naszych stołach, a także które z nich są charakterystyczne dla różnych rejonów na świecie?


Zapraszamy na audycję „Podwieczorek z Filipem i Leopoldem" codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach 18.00 – 19.00, a szczególnie w piątek, 9 września.

Zobacz także