Dzień pikantnych potraw
Ostatnia aktualizacja:
15.01.2018 21:00
Pieprz, papryczka chili, a może sos tabasco? Czy lubicie pikantne przyprawy? Dziś przypada ich dzień, dowiedzmy się zatem, co może zaostrzać smak potraw?
Chili to ogólna nazwa ostrej papryki, do której zalicza się kilka odmian, m.in. jalapeño, tabasco i piri-piriFoto: Pixabay (Domena publiczna)
W Polsce święto to jest jeszcze mało znane, jednak coraz popularniejsze za sprawą restauracji oraz barów serwujących w tym dniu pikantne potrawy, napoje oraz przekąski. Czy jedzenie ostrych potraw jest zdrowe i może poprawić nasze samopoczucie? Czy pieprz, albo czosnek można dodać do deseru i jakie przyprawy pasują do naszych ulubionych dań?
Zapraszamy na audycję "Leszek i Miś Michaś" w godzinach 12:00 - 13:00, we wtorek 16 stycznia.