Polskie Radio Dzieciom

"Lodowe więzienie" na bakterie

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2016 14:00
Skąd tu wziąć owoce i warzywa, kiedy za oknem śnieg i mróz? Czy możemy zerwać truskawkę lub porzeczkę z krzaczka? Oczywiście nie.
Audio
  • 15.02.2016 "Lodowe więzienie" na bakterie (dr Witaminka/Polskie Radio Dzieciom)
Lodowe więzienie na bakterie
Foto: pixabay.com/domena publiczna

Zerwane latem owoce, dawno by się zepsuły przez bakterie i pleśnie. Na szczęście znalazł się na to sposób: "więzienie lodowe na bakterie". Mikroorganizmy uwięzione w kryształkach lodu, nie mogą zrobić owocom i warzywom nic złego, a witaminom niewiele to szkodzi. Po rozmrożeniu możemy cieszyć się smakiem i aromatem lata, nawet w środku zimy.

Piosenka tygodnia: "Kolorowy talerzyk" z płyty dr Witaminka zespołu Oreganki.

Zobacz także