Polskie Radio Dzieciom

Żywność dla przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2016 05:00
Jak wytworzyć jeszcze więcej jedzenia w krótszym czasie? Czy można pominąć lub przyspieszyć pewne etapy dojrzewania, aby dostać efekt końcowy?
Żywność dla przyszłości
Foto: Xurxo Martínez via Foter.com / CC BY-NC-SA

Jak szacują demografowie ludzi na świecie będzie coraz więcej. Wiąże się to z tym, że nauka musi opracować metody tworzenia taniej i wysoko wartościowej żywności. Trzeba jej będzie wkróce wytwarzać więcej w krótszym czasie.

Jakie pomysły mają badacze, aby wyhodować więcej mięsa, warzyw ale i zdrowych owoców, które będą rosły i dojrzewały nawet bez koniecznej dawki słońca i wody? Opowiemy o tym w audycji Mini Eureka.


Zapraszamy na audycję "Mini Eureka" w środę 7 grudnia, o godz. 17.00.

Prowadzi: Artur Wolski.

Zobacz także