Jak się bada żywność?
Ostatnia aktualizacja:
27.06.2016 12:00
Mleko, pieczywo, mięso, napoje, soki to produkty, które spożywamy na co dzień. Skąd wiadomo, że są bezpieczne dla naszego zdrowia i w jaki sposób można to sprawdzić?
Profesor Grela będzie pracował nad nowymi katalizatorami, które umożliwią powstanie cennych związków stosowanych jako leki, środki czystości, środki ochrony roślin czy środki zapachowe (zdjęcie ilustracyjne)Foto: Glow Images/East News
Ten niewielki posiłek ma nam dostarczyć 5-10 proc. całodziennego zapotrzebowania kalorycznego. Jego głównym zadaniem jest zaopatrzenie organizmu w energię w przerwie pomiędzy pierwszym śniadaniem a obiadem
https:\/\/www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/co-jesc-w-pracy-na-drugie-sniadanie_33971.html
Pan…A…. psik
Artur Wolski autor Eureki MINI i dr Józef Haczyński opowiedzą jak walczyć z katarem. Fundacja Dziecięcy Uniwersytet Ciekawej Historii powstała, aby przekazywać dzieciom i młodzieży wiedzę z zakresu historii Polski i historii świata w sposób nowoczesny i ciekawy.
W poniedziałkowej Mini Eurece, wraz z Arturem Wolskim, odwiedzimy Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Politechniki Łódzkiej. Zwiedzając jego laboratoria dowiemy się m.in. jak działa komora radiacyjna w której można przedłużać czas przydatności do spożycia różnej żywności. Dowiemy się też, jak powstają biologiczne opatrunki.
Zapytamy również jak można sprawdzić czy żywność, którą mamy w domu jest zdrowa i bezpieczna dla naszego zdrowia oraz jak zbadać to laboratoryjnie.
Zapraszamy na audycję "Mini Eureka" w poniedziałek 27 czerwca, o godz. 17.00.
Prowadzi: Artur Wolski.