W studiu plenerowym Polskiego Radia Dzieciom zagościła Elżbieta Olszewska, współzałożycielka Żywego Muzeum Piernika, mieszkanka Torunia, a także dyrektorka programowa Fundacji "ABCXXI - Cała Polska czyta dzieciom", której celem jest rozczytanie dorosłych i zachęcenie ich do bycia przewodnikami dzieci w świecie lektur.
W Kulturotece Elżbieta Olszewska zwróciła uwagę na fakt, że niestety coraz mniej dorosłych czyta. - Badania Biblioteki Narodowej pokazują, że ponad sześćdziesiąt procent Polaków i Polek w roku poprzedzającym badania nie przeczytało ani jednej książki, wliczając w to książki kucharskie, więc z czytelnictwem jest bardzo źle - podsumowała.
59:38 [DAB]Dzieciom (PCM) 25 czerwiec 2023 16_00_52.mp3 Kulturoteka w Polskim Radiu Dzieciom - audycja plenerowa z Torunia.
Czytanie rozwija jednak wiele umiejętności i może być świetnym sposobem na spędzenie czasu rodzic-dziecko. - Jest to lepsza z rozrywek, jaką wymyśliła sobie ludzkość, ale żeby wychować czytelnika, trzeba czytać dziecku od najmłodszych lat, proponujemy, żeby czytać od urodzenia - zachęciła dyrektorka programowa Fundacji "ABCXXI - Cała Polska czyta dzieciom".
Żywe Muzeum Piernika w Toruniu
Żywe Muzeum Piernika jest wskazywane, nie tylko przez mieszkańców Torunia, ale także przez turystów jako jedno z tych miejsc, które koniecznie trzeba odwiedzić w tym mieście. - Toruń nie może istnieć bez pierników, więc skoro takiego muzeum nie było, to postanowiliśmy, że powinno powstać - tłumaczyła Elżbieta Olszewska - Ale nasze muzeum to nie jest muzeum artefaktowe, nasze muzeum jest muzeum narracyjnym i takim, w którym każdy może sobie zrobić swój własny piernik. Pod opieką Mistrza Piernikarskiego i Wiedźmy Korzennej wszyscy nasi goście stają się czeladnikami piernikarskimi.
Goście muzeum sami przesiewają mąkę, w moździerzu ubijają przyprawy, uprzednio je poznając. O tym, skąd wzięły się przyprawy opowiada Wiedźma Korzenna. Odwiedzający dowiadują się, czym jest goździk, a czym pieprz - bo to on niego piernik wziął swą nazwę - oraz skąd się bierze cynamon. Niezbędnym składnikiem piernikowego ciasta jest gorący miód. Takie ciasto leżakuje w piwnicy przez dwanaście tygodni, a w staropolszczyźnie - dwanaście niedziel.
Następnie goście będący czeladnikami odciskają ciasto w drewnianych formach, a kształtów form jest mnóstwo! Niektóre z form są zabytkowe i służą do dzisiaj. Po odciśnięciu piernika w formie, trzeba umieścić go na blasze, którą Mistrz Piernikarski włada później do pieca, a gotowe pierniki dzieci i dorośli zabierają ze sobą do domu na pamiątkę pobytu w muzeum.
W średniowieczu pierniki traktowane były jako lekarstwa ze względu na lecznicze działanie zawartych w nich przypraw, a to tylko jezdna z wielu ciekawostek, których możecie posłuchać w Żywym Muzeum Piernika w Toruniu. Po więcej już teraz odsyłamy do załączonego zapisu audycji plenerowej prosto ze słonecznego Torunia. Zapraszamy!
Audycja: Kulturoteka
Prowadzi: Martyna Chuderska
Gość: Elżbieta Olszewska - dyrektorka programowa Fundacji "ABCXXI - Cała Polska czyta dzieciom", wykładowczyni, autorka książek i publikacji
Data emisji: 25.06.2023