Jesień to ważny czas dla rodziców i uczniów, to taki kolejny początek. Kolejna szansa na rozpoczęcie przygody z dobrym jedzeniem, smaczną i zdrową śniadaniówką. To czas, kiedy dużo rozmawiamy o tym, że jedzenie ma znaczenie, o tym, że musimy nasze dzieci nauczyć dobrze jeść. Dlatego też Fundacja Szkoła na Widelcu dąży do tego, aby edukacja żywieniowo-kulinarna była obecna w szkole i przedszkolu, stąd pomysł na program Dobrzejemy ze Szkołą na Widelcu i dostarczanie nauczycielom ciekawych materiałów edukacyjnych.
Udało nam się spotkać z rodzinami blogerów i dziennikarzy podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego w pięknym otoczeniu Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego i na warsztatach kulinarnych przekonać ich, że dzieci lubią gotować i dadzą radę dobrze jeść, jak im trochę pomożemy. Uczestników spotkania przywitał Grzegorz Łapanowski – założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu – który dąży nieustannie do tego, aby edukacja kulinarna, warsztaty kulinarne i dobre jedzenie były częścią każdej szkoły w Polsce. Julia Antczak koordynator programu opowiadała o programie i o jego założeniach.
Była z nami duża część ekipy edukatorów Fundacji Szkoły na Widelcu i współpracujących z nami kucharzy – Paulina, Patrycja, Asia, Karolina, Ada, Mateusz. Sercem były z nami również dietetyczki i ekspertki programu i Fundacji – Katarzyna Pieczyńska i Urszula Somow. Warsztat poprowadziła Magdalena Łapanowska a towarzyszył nam również młody kucharz znany z programu Masterchef Junior – Patryk Piskorz.
Po przywitaniu, na gości czekała niespodzianka przygotowana przez Mariannę Wojcieską – entuzjastkę gotowania i pracownika Ogrodu Botanicznego – wycieczka na grządkę roślin użytkowych. Tam dzieci miały do rozwiązania zagadki botaniczno-kulinarne. Rozpoznawały liście warzyw, a następnie szukały ich na grządce.
Po arcyciekawej wycieczce przyrodniczej wróciliśmy do namiotu wypełnionego sprzętem kulinarnym i produktami spożywczymi w strefie dzieci, gdzie rozpoczęliśmy warsztat kulinarny. Wszystkie drużyny przygotowywały sałatkę tabbouleh z wybranymi dodatkami. Uczestnicy mieli czas na degustację i rozmowę z organizatorami o programie Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu, dla chętnych była również możliwość wyciśnięcia soku warzywnego.
Internauci mogli śledzić nasze warsztaty dzięki relacji na żywo na Facebooku i Youtube, której partnerem była marka Tefal, partner strategiczny programu. Relację z naszych warsztatów wyświetliło blisko 250 tysięcy osób!
Oprócz samych warsztatów ważne były również przekąski. Nasi goście mogli zobaczyć na stole z przygotowanym przepięknie bufetem, że śniadanie do szkoły może być niezwykłe i smaczne. Zaserwowane dania przez naszych kucharzy to: hummus podany „w łódeczkach” z marchewkami i ogórkiem, grzanka z ciemnego pieczywa z salsą pomidorową, dwa rodzaje kanapek: z pieczoną dynią i ogórkiem kiszonym oraz z burakiem, fetą i pesto pietruszkowo-słonecznikowym, kubeczki granolowe z jogurtem greckim i świeżymi owocami, szaszłyki owocowe oraz do picia kompot rabarbarowy/aroniowy i koktajl zielony (szpinak, banan, ogórek, jabłko, chia).
Wszyscy mogli też skorzystać z fotobudki i pięknego kącika animacyjnego prowadzonego przez naszą dobrą wróżkę Kingę, było pełno kolorowanek i zagadek, które również będzie można znaleźć w materiałach edukacyjnych.
Pierwsza edycja programu trwa od 1 września 2017 do 30 czerwca 2018 roku.
Rekrutację do projektu trwa. Materiały edukacyjne będzie można pobierać ze strony przez cały rok.
O szczegółach tego projektu można przeczytać tutaj
Akcję poleca: Polskie Radio Dzieciom