Nauka

CHEMIA: Soja na wagę złota

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2007 09:24
"Zielona chemia" pozwala bezpiecznie dla środowiska otrzymać nanocząsteczki złota

Z prostej mieszaniny sojowych ziaren, wody i soli złota można otrzymać nanocząsteczki cennego kruszcu.  Taki sposób wynaleźli i opatentowali   naukowcy z University of Missouri. Nanocząsteczki złota znajdują zastosowanie m.in. w mikrobiologii oraz w nowoczesnych technikach medycznych i jest na nie zapotrzebowanie, a dotychczasowe metody były trudniejsze i bardzo szkodliwe dla środowiska ze względu na udział w reakcjach takich trujących związków jak m.in. hydrazyna i tetrawodorobromian sodu. Tymczasem soja zawiera mnóstwo nietoksycznych, aktywnych związków chemicznych  (także cennych dla zdrowia człowieka), a wśród nich takie, które – jak się okazało - wytrącają złoto z ich soli, a powstałym nanocząsteczkom nie pozwalają się „sklejać” w większe grudki. Kierujący zespołem naukowców prof. Kattesh Katti od dawna interesuje się wykorzystaniem roślin w chemii i w ubiegłym roku użył gumy arabskiej, czyli substancji otrzymanej z akacji, do pokrywania cieniutkim płaszczem złotych nanodrobinek, by utrzymać ich stabilność.

Źródło: Chemistry World

Czytaj także

W poszukiwaniu nanokondensatora

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2008 10:51
Jak najmniejszy, jak najlżejszy i jak najbardziej wydajny.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nano-bateryjka

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2010 13:47
Naukowcy ze słynnego MIT odkryli nowy sposób wytwarzania energii. A to we współczesnej nauce niezwykle rzadkie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Telefon z nanotechnologią

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2010 05:41
Nanotechnologia posłuży do produkcji nowej generacji telefonów komórkowych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nanorzep - nowa nanocząsteczka

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2010 10:37
Może pomóc w walce z groźnymi chorobami serca.
rozwiń zwiń