Naukowcy z Harvard School of Public Health w Bostonie (USA) razem z kolegami z University of East Anglia w Norwich (Wielka Brytania) doszli do tych wniosków na podstawie badania w grupie ponad 93 tys. kobiet w wieku 25-42 lata.
Jak wyliczyli badacze, panie, które jadły najwięcej truskawek i borówek amerykańskich (borówka wysoka) miały o 32 proc. niższe ryzyko zawału serca w porównaniu z kobietami, które spożywały je tylko raz w miesiącu lub rzadziej - nawet jeśli ich dieta była bogata w inne owoce i warzywa.
W analizie uwzględniono takie czynniki ryzyka zawału serca, jak wiek, nadciśnienie tętnicze, występowanie zawałów w rodzinie, wskaźnik masy ciała, aktywność fizyczna, palenie papierosów i picie alkoholu.
- Wykazaliśmy, że jedzenie większych ilości tych owoców w młodszym wieku może zredukować ryzyko zawału serca w przyszłości - komentuje główny autor pracy dr Aedin Cassidy z University of East Anglia.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association) przekonuje do włączania borówek i truskawek do diety. Powinny się w niej też znaleźć inne owoce i warzywa oraz produkty z pełnego ziarna.
PAP, tj
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>