Kozie mleko jest dużo zdrowsze od krowiego - donoszą badacze z Uniwersytetu w Granadzie. Składniki koziego mleka w wydatny sposób wspomagają przyswajanie zawartych w mleku mikro i makroelementów, takich żelazo, wapń, fosfor i magnez.
Eksperymenty przeprowadzono na szczurach, cierpiących na sztucznie wywołany niedobór żelaza i odwapnienie kości. Szczurom podawano mleko kozie i krowie, normalne oraz wzbogacone w wapń, a następnie monitorowano postęp w leczeniu choroby. Okazało, się, że zwierzęta, którym podawano kozie mleko, zdrowiały zdecydowanie szybciej. Szybciej tez wracał u nich do normy fizjologiczny poziom jonów żelaza, wapnia i fosforu we krwi.
Wstępne wyniki badań są wskazówką dla osób z anemią lub cierpiących na osteoporozę – być może warto zacząć pić kozie mleko zamiast krowiego – z pewnością nie zaszkodzi, a może pomóc...
Jakub Urbański
Na podstawie: Science Direct