Nauka

Dieta dla kobiet: jedz truskawki, unikniesz zawału

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2013 12:14
Wykazali to naukowcy z USA i Wielkiej Brytanii. Artykuł na ten temat opublikowało pismo "Circulation".
Truskawki
TruskawkiFoto: Glow Images/East News

Naukowcy z Harvard School of Public Health w Bostonie (USA) razem z kolegami z University of East Anglia w Norwich (Wielka Brytania) doszli do tych wniosków na podstawie badania w grupie ponad 93 tys. kobiet w wieku 25-42 lata.

Jak wyliczyli badacze, panie, które jadły najwięcej truskawek i borówek amerykańskich (borówka wysoka) miały o 32 proc. niższe ryzyko zawału serca w porównaniu z kobietami, które spożywały je tylko raz w miesiącu lub rzadziej - nawet jeśli ich dieta była bogata w inne owoce i warzywa.

W analizie uwzględniono takie czynniki ryzyka zawału serca, jak wiek, nadciśnienie tętnicze, występowanie zawałów w rodzinie, wskaźnik masy ciała, aktywność fizyczna, palenie papierosów i picie alkoholu.

- Wykazaliśmy, że jedzenie większych ilości tych owoców w młodszym wieku może zredukować ryzyko zawału serca w przyszłości - komentuje główny autor pracy dr Aedin Cassidy z University of East Anglia.

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association) przekonuje do włączania  borówek i truskawek do diety. Powinny się w niej też znaleźć inne owoce i warzywa oraz produkty z pełnego ziarna.

PAP, tj

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

Czytaj także

Jedz truskawki - będziesz zdrowszy

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2012 11:30
Rozpoczął się sezon truskawkowy. Co prawda cena truskawek nie schodzi na razie poniżej 10 złotych, ale warte są grzechu. Nie dość, że są pyszne to i bardzo zdrowe.
rozwiń zwiń