Święta Bożego Narodzenia w Polskim Radiu

Jak dobrze przyrządzić karpia?

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2014 15:00
Karp - tradycyjna wigilijna ryba. Są tacy, którzy jej nie lubią i narzekają na jej błotny smak. Są jednak sposoby na to, by karp stał się w Wigilię prawdziwym przysmakiem.
Audio
  • Jak dobrze przyrządzić karpia? (A nuż, widelec/Trójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjne Foto: Shutterstock/Piotr Velixar

Jak tłumaczy Agnieszka Kręglicka, zamiast smażyć karpia na oleju, warto użyć do tego celu masła klarowanego. - Sklarowane masło zupełnie zmienia smak, ryba nabiera wyjątkowego orzechowego aromatu i staje się najlepszą rybą świata - podpowiada w rozmowie z Katarzyną Pruchnicką.

Klarowane masło jest już dostępne w większości sklepów. Najczęściej można je kupić w plastikowych małych wiaderkach. Jeśli jednak nie uda nam się go dostać, możemy je zrobić samodzielne. Wystarczy wrzucić dwie kostki masła do garnka z grubym dnem, powoli je roztopić i chwilę gotować. Na górze zbierze się piana, którą zbieramy, a na dół opadną nieczystości. Po środku będzie wspaniały złocisty tłuszcz, który należy zlać, bo to właśnie on jest najlepszy dla wigilijnego karpia.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agnieszka Kręglicka
Data emisji: 18.12.2014
Godzina emisji: 11.15

(fbi, iwo)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak