Jak tłumaczy Agnieszka Kręglicka, zamiast smażyć karpia na oleju, warto użyć do tego celu masła klarowanego. - Sklarowane masło zupełnie zmienia smak, ryba nabiera wyjątkowego orzechowego aromatu i staje się najlepszą rybą świata - podpowiada w rozmowie z Katarzyną Pruchnicką.
Klarowane masło jest już dostępne w większości sklepów. Najczęściej można je kupić w plastikowych małych wiaderkach. Jeśli jednak nie uda nam się go dostać, możemy je zrobić samodzielne. Wystarczy wrzucić dwie kostki masła do garnka z grubym dnem, powoli je roztopić i chwilę gotować. Na górze zbierze się piana, którą zbieramy, a na dół opadną nieczystości. Po środku będzie wspaniały złocisty tłuszcz, który należy zlać, bo to właśnie on jest najlepszy dla wigilijnego karpia.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agnieszka Kręglicka
Data emisji: 18.12.2014
Godzina emisji: 11.15
(fbi, iwo)