Marta Gessler zachęca w audycji "A nuż, widelec" do wykorzystania buraków podczas Świąt Bożego Narodzenia. Można je pokroić w cienkie plasterki i wykroić gwiazdki, a następnie udekorować nimi śledzie w śmietanie.
Tak samo cienko pokrojone plastry buraka Marta Gessler poleca zapiec, dodając nieco kolendry i oliwy, a po upieczeniu odrobiny chrzanu. Takie pieczone buraczki mogą posłużyć zamiast ziemniaków, jako doskonały dodatek do pieczonej ryby. - W drugi dzień świąt upieczone buraki serwuję z serem kozim, żurawiną, cząstkami mandarynek i malinowym octem winnym - opowiada rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Gessler
Data emisji: 17.12.2014
Godzina emisji: 11.15
(fbi, ei)